Korstjes in je neus
Je hebt steeds korstjes in je neus en die gaan maar niet weg? Soms geneest het ook niet vanzelf. Maar met de tips hieronder kun je je neus een handje helpen.
Wat zijn de symptomen van korstjes in de neus?
Korstjes in je neus kunnen verschillende klachten veroorzaken. Misschien herken je de volgende:
- Ze stinken
- Ze zijn bloederig
- Ze veroorzaken een bloedneus
- Ze zijn hard, droog en/of pijnlijk
- Ze maken je benauwd
- Ze geven je hoofdpijn
- Ze jeuken
Let op: je hoeft zeker niet alle klachten te ervaren. En zijn je klachten echt heftig? Ga dan altijd naar je huisarts voor advies.
Wat is de oorzaak van korstjes in de neus?
Korstjes in de neus kunnen verschillende oorzaken hebben:
- Door neuspeuteren: men uiteraard korstjes van. Het vervelende is dat die korstjes weer tot neuspeuteren leiden. Zo houd je ze in stand: je neus krijgt geen kans te helen.
- Door een allergie, zoals hooikoorts: je allergie veroorzaakt klachten, waardoor jij sneller geneigd bent om te gaan wrijven of krabben. Zo kun je – net als bij neuspeuteren – je slijmvliezen en bloedvaten beschadigen. En dan kom je in dezelfde vicieuze cirkel.
- Door een infectie of ontsteking: meestal na een verkoudheid of bacterie. Hier speelt neuspeuteren vaak ook een rol: zodra je beschadigingen in je neus veroorzaakt, krijgen bacteriën vrij spel.
- Door coke snuiven (of andere irriterende stoffen): heb je de gewoonte om cocaïne of heroïne te snuiven? Of komen je slijmvliezen in aanraking met andere irriterende stoffen, zoals door roken? Dan vernauwen je bloedvaatjes. Gevolg: wondjes en dus ook korstjes in de neus.
- Door neusspray: sommige mensen gebruiken neussprays te lang of op een verkeerde manier. De irritatie die zo ontstaat, kan uiteindelijk tot korstjes leiden.
- Tijdens zwangerschap en/of na de bevalling: sommige vrouwen krijgen last van een droge neus wanneer ze zwanger zijn. Die heeft verschillende oorzaken. Daardoor kunnen bacteriën zorgen voor wondjes en korstjes in de neus. Ook na de bevalling kunnen deze klachten aanhouden, bijvoorbeeld vanwege de hormonale veranderingen in het lichaam.
- Door de overgang: ook tijdens de overgang verandert er van alles aan (de hormoonhuishouding van) het lichaam van een vrouw. Een droge neus kan dan – net als bij zwangere vrouwen – zorgen voor korstjes.
- Na een operatie: een neuscorrectie, bijvoorbeeld. Je neus en bijholtes krijgen dan natuurlijk wel wat te verduren. Het goede nieuws: meestal gaan je korstjes daarna vanzelf weg. Je krijgt er van je arts waarschijnlijk ook middelen voor.
Wat te doen tegen korstjes in de neus?
Aan een aantal van de bovenstaande oorzaken kun je zelf iets doen: stop met neuspeuteren, snuiven en de neusspray. En meestal gaan je klachten na een operatie vanzelf weg.
Maar andere oorzaken zijn lastiger onder controle te krijgen. Bijvoorbeeld de gevolgen van een allergie of infectie. In alle gevallen kun je je neus een handje helpen te helen. Namelijk met een goede zalf.
NasuMel is zo’n zalf. Ons product is gebaseerd op pure (zuivere) honing. De zalf biedt bescherming tegen bacteriën en bevordert de heling van korstjes en wondjes. Dat maakt het voor jou ook makkelijker om bijvoorbeeld te stoppen met neuspeuteren.
Een goede neuszalf brengt de huid tot rust. Zo helpt het de neus te genezen. Daarnaast nemen je klachten af, zoals jeuk en pijn.
NasuMel eerst proberen? Dat kan!
NasuMel is verkrijgbaar in onze webshop:
Lees verder...
Wondjes in de neus
Lees meer overGeïrriteerd neusslijmvlies
Lees meer over